Genetisk variation
I det vilda är det viktigt att en art har genetisk variation för att den ska kunna anpassa sig till förändringar i levnadsmiljön, men även för våra husdjur är det viktigt med genetisk variation av ungefär samma anledning — vi kan inte förutsäga vilka krav våra raser kommer att möta i framtiden och utan en variation i rasen riskerar vi i värsta fall att rasen slås ut av exempelvis en ny eller tidigare okänd sjukdom.
Att en rasklubb och uppfödarna av en specifik ras har koll på rasens bevarandegenetiska situation är alltså ett sätt att försöka försäkra sig inför framtiden.
En genetisk flaskhals kallas det i det vilda när en art på grund av en plötslig förändring plötsligt blir väldigt få, till exempel vid en naturkatastrof där de allra flesta individer dör.
Hunden har genomgått två rejäla genetiska flaskhalsar, dels när vargen blev hund ( det finns forskare som säger att den moderna hunden har bara ca 100 varghonor som ursprung)
Och dels i rasbildningen, Kennelklubbarna började bildas i slutet på 1800 talet, startade i England och sedan spreds det över världen…
Ofta var det oerhört få hundar som användes och, och dessa blev nu grund för hela hundrasen i fråga. Det sägs att våra Shih tzu startade med under 20 Individer...
Fundera nu på konsekvenserna av 88 Registrerade hundar 2023
I början på 1900 talet så började man stänga sina stamböcker
Den genetiska variation som fanns i de få hundar som från början bildade rasen blev den maximala som någonsin fanns att tillgå i den rasen.
När man stänger en stambok så betyder det att man i varje generation förlorar i genetisk variation för när en sluten population av hundar fortplantar sig, förlorar den genetisk variation i varje generation av flera skäl ( läs mer om grundläggande genetik på sidan om genetik)
På Bilden : Den blå tjocka rektangeln-"DOG" visar hur det Innan kennelklubbarna startades fanns en bredare genetisk variation av olika hundtyper( stora, små, vall, vakt, jakt, sällskap etc de flesta funktionsavlade på något vis)
När det blev på mode med Raser och stamböckerna stängdes så blev det en sk Flaskhals och endast ett fåtal individers gener fick möjlighet att föras vidare.
Om vi för ett tankeexempel att vi har 10 hundar från start Det är den den gröna pilen:
50% av generna förs vidare till nästa generation, och om då kanske bara 5 av dessa 10 får valpar i sin tur, ( den gula pilen) och av dessa får ytterligare bara 5 valpar (den röda pilen) så blir den genetiska variationen bara mindre och mindre.
I sin rasklubb/ ras kan man påverka hur snabbt detta går genom att använda många avelsdjur,äka bredden, inte selektera så hårt. Att man som rasklubb och uppfödare tillsammans aktivt arbetar för att behålla den största möjliga genetiska variationen så att minskningen går långsammare. Man når alltid till vägs ände, men det kan ta olika lång tid´Numerärt små raser drabbas såklart hårdare. Det är skilnad på att registrera flera tusen valpar per år eller knappt ett hundratal.
I många raser har vi redan haft en för kraftig minskning man har bedrivit en kraftig selektion för olika egenskaper över tid och då går det fort att minska den genetiska variationen, rasen blir homozygot för något ( lär dig vad Homozygot betyder på sidan om genetik) tex så är Tax och Fransk Bulldog Homozygota för CDDY, där har vi som föder upp Shih tzu ännu en chans att påverka detta år framtida generationer , för vi har fria individer!
. Att vi ligger på en så hög inavelsgrad kan man se i flera undersökningar gjorda, bla här
The effect of inbreeding, body size and morphology on health in dog breeds
Klicka på länken:
(Bannasch et al. 2021): doi.10.1186/s40575-021-00111-4,
Scrolla ner till ”Additional File 1: Dataset 1” Här finns värdena för var och en av alla de undersökta raserna. Filen kan du också öppna här, du ser resultatet i 0,25 och det blir 25%
SKK själva går ut med att vi i snitt har 25 % i ALLA raser, detta är alltså inte bara aktuellt för Shih tzu. Och enligt SKK´s grundregler får man inte para helsyskon...
Men hur har det blivit så här?
Pga att man inte visste bättre i vissa fall, och att man glömt bort beprövad kunskap i andra fall. I tidiga böcker om hundavel från 50 talet står ofta att man måste tillföra nya gener via nytt blod.
Genetisk Beräknad COI och stamtavleberäknad.
SKK AVelsdata har vi nog många förlitat oss på. Det som varit högst oklart för en mängd uppfödare är att avelsdata BARA beräknar på fem generationer bakåt, och sedan förutsätter avelsdata att alla individer är obesläktade , vilket snarare är tvärtom, ju längre bak man kommer i en stamtavla destu mer släkt är hundarna. Så när vi gör provparningar i SKK avelsdata så kan vi inte alls se den rätta inavelsgraden.
Shihtzubase är en databas av ryskt ursprung, den är manuellt uppdaterad precis som avelsdata och kan därför innehålla felaktigheter, MEN här kan man se 10 ! generationer bakåt. ( länk här)
Den genetiskt beräknade COI beräknar hur besläktad hunden är med sina föräldrar och ger ett mycket säkrare resultat
Rasklubben som är en specialklubb under SKK har ansvar för rasen , och de har ett ansvar för att säkerställa att alla uppfödare får den information som SKK förmeddelar via sina avelskonferenser och information som delges till Rasklubbar specifikt.
Rasklubben har också ett ansvar att säkerställa att vi har raspspecifika avelsstrategier för Shih tzu. Det är viktigt att en rasklubb har många aktiva medlemmar och uppfödare så att alla kan hjälpa till att föra rasen och klubbens arbete framåt. Idag har vi tyvärr inte någon nytillväxt att tala om, och de oregistrerade hundarna växer i antal. Mycket beror på avsaknad av marknadsföring av både Rasen, Uppfödare och Rasklubb. Här skukkeman kunna lägga in en växel till.
Idag är det mest fokus på långa pälsar och utställning. Om en Nulägesanalys hade gjorts hade den säkerligen visat att detta är inte alls vad omvärlden, valpköpare samt funktionen för Shih tzu är längre. Tider förändras och det är viktigt att följa med.
Såklart att varje enskild uppfödare har ett eget och mycket stort ansvar, att själv hålla sig ajour med den senaste forskningen och att tänka på kommande generationer. i sitt avelsarbete.
Det är också självklart viktigt att att Raskubben kommer med rekommendationer för hur vi kan minska inaveln så att vi kan komma till rätta med en de hälsoproblem som finns specifikt för Shih tzu ( Se mer om nuvarande hälsa enligt Försäkringsstatistiken på sidan om Hälsa)
Innebär att Rasklubben och uppfödare tillsammans med SKK använder de verktyg och experter som finns för att göra en bred analys av populationen:
Man tittar tillsammans på statistik, enkäter och man har uppfödar/avelskonferenser för att utvärdera behov, funktion och gör en omvärldsanalys.
Här kan man tex ta hjälp av SKK's Kommite för avel och hälsa, samtliga bilder i den här sektionen kommer från ett föredrag av Sofia Malm, SKK´s genetiska expert , och presentationen är gjord till rasklubben för MAS
Genom att starta ett fullständigt analysarbete kommer det att ge de svar vi behöver för att gå vidare med ett handlingspogram
När man gjort en analys så behöver vi tillsammans, Rasklubb och uppfödare ta fram en en vision för hur vi ska bevara Shih tzu för framtiden. Viktigt är att ha kortsiktiga och långsiktiga mål. Att verkligen knyta an till omvärlden, vilka behov finns, hur ser forskningsrsultat ut, vad kan vi göra för att marknadsföra och säkerställa att våra registrerade Shih tzu finns kvar kommande generationer ( läs mer på sidan om Marknadsföring )
Hur långt skall man gå tillbaka och titta? .
Gå in på Avelsdata och titta på listor, där ser du direkt vilka hundar som har störst antal barnbarn. ( du kan också titta på dessa filer, här kan du filtrera)
För hundar som gick i avel för 20-30 år sedan finns det ju inte mycket att göra, men yngre hundar med stort antal barnbarn bör
man kanske vara försiktig med att utnyttja i alltför hög grad,Franförallt när vi har en så liten genpool Nedan finns Excelfiler med barnbarnslistor
Innebär att man använder ett stort antal avelsdjur, som representerar olika linjer och egenskaper inom populationen. Det kan öka variationen genom att sprida anlagen jämnt över populationen. Det kan också minska risken för selektion och genetisk drift. Dessutom så bör man sprida de kullar som föds över en längre tid. dvs man anvnder tex en hane en gång vid 3 års ålder,och sedan kanske inte igen förrän han är 6.
Ju äldre hanhunden är, ju mer vi vet sannolikt om hans hälsa och mentalitet, samt om hans avkommor ifall han redan
haft några parningar. I vissa raser, t ex berner sennen, har man dock sett att fertiliteten avtar ganska snabbt med
stigande ålder, så då kan det vara läge att göra ett spermatest innan parning med en äldre hane.
Rasklubben kanske skulle behöva ta en större del i avelsplaneringen för kommande generationer. Uppfödare behöver kanske kommunicera med varandra om de kombinationer som planeras så att spridningen på linjer ökar.
Använd hellre kullsyskon än flera kullar på varje tik.
Tillsammans kanske man borde titta på om uppfödare, Rasklubb och SKK kan planera för de kombinationer som ska göras.
Att bjuda in och använda SKK's Kommitté för avel och hälsa samt de verktyg de erbjuder.
På bilden nedan kan man se Il Pericolos Senses Of Magnolias beräknade släktskap. Vad det ger i procent får jag återkomma till. Det vi ser i bilden är hennes beräknade släktskap 10 generationer bakåt.
Siffror FRAMFÖR kolontecknet är på pappas sida, EFTER kolontecknet är mammas sida. Siffran i sig betyder VART/på vilken plats, vilken generation i Märtas stamtavla denna hund befinner sig. Så man räknar helt enkelt antalet, hur många ggr på 10 plats finns en anfader.
Tex Grenmoss Glory Bee
Den hunden finns alltså 13 Gånger på Plats 10 ( 10 finns 13 ggr innan kolontecknet) på Pappas sida, och dessutom finns Grenmoss Glory Bee 7 ggr på nionde plats Och som grädde på moset finns Grenmoss Glory bee också 2 gånger på åttonde plats på mammas sida, 2 ggr på nionde plats och 1 gång på 10 plats...
Innebär att man inte bara fokuserar på en eller några få egenskaper, utan på helheten av hundens funktion, hälsa och välbefinnande. Det kan öka variationen genom att bevara anlag som bidrar till hundens anpassningsförmåga och motståndskraft. Det kan också minska risken för selektion och inavel. Enkelt beskrivet, sortera inte enbart efter utseende, Utställning är INTE ett självklart kriterie för att gå i avel :
Man bör akta sig för att vara alltför okritisk mot sitt eget material ang hälsa eller mentalitet – detta kan ju leda till att ens valpar inte fungerar i sina nya hem Ingen hund är perfekt och exteriöra fel
har sällan så dramatiska effekter på hälsa och välbefinnande hos valpköparen. ..
Vill du hjälpa till? Vara med på hemsidan, har du synpunkyter på innehåll? Hör av dig!
Copyright © Alla rättigheter förbehållna